tryck • foto • ljus • video

Bra uppkoppling

Eftersom jag är några år gammal, minns jag tydligt de första gångerna jag kopplade upp mig mot internet. Mitt första modem var på 56 600 bps och jag minns det som helt ok att jobba med. Ingen kunde nå oss på telefon när man surfade, men jag jobbade då kvällstid, så jag surfade mest runt midnatt. Få ringde då.

Innan jag själv skaffat modem, var jag hemma hos min kompis (som också heter Fredrik). Han hade tidigt förstått vad som var på gång, och ville testa att surfa. Jag minns inte säkert, men jag tror att han började med 14 400 bps, men uppgraderade snart till mer än dubbla hastigheten 33 600 bps.

Det var mycket märkligt att klicka runt på länkar som var blå när man inte ännu besökt sidan, och röda om man redan varit där. Vi hittade Vita husets* officiella webbsida och ägnade några minuter åt att tanka ner ett ljud. När filen väl var nedladdad öppnade vi et program som kunde spela upp det tre sekunder långa ljudet, och vi fick höra president Bill Clintons katt Sox jama. ”-Mjau!”

Mycket har hänt sedan dess, naturligtvis. Men, nu sitter jag och försöker få lite arbete gjort. Där jag befinner mig är uppkopplingen, försiktigt uttryckt, osäker. Jag provade att gå via min mobiltelefon, men det tog lite tid. Och otålig som man blir provade jag att stänga av och starta om wifi. Och just nu rullar det på ok.

Precis när jag skrev förra stycket kastades jag ut frå det lokala nätverket ännu en gång. Hopplöst. Jag får ta mig till en bättre lokal för att avsluta arbetet.

*På den tiden var presidenten av helt annan kaliber än det som perioden 2017-2021 visat.